Iittala virtuves piederumi kalpos ilgu laiku, ja tos pareizi lietos. Papildus katliem un pannām virtuvē ir nepieciešami dažādi nelieli rīki. Iepazīstieties ar viņu kopšanas instrukcijām un izbaudiet gatavošanu.
Iittala katli un pannas ir izgatavoti no dažādiem materiāliem, taču tiem visiem ir viena kopīga iezīme - augsta kvalitāte. Kvalitatīvu katlu vai pannu var atpazīt pēc to pamatnes - kvalitatīva un bieza, lietošanas laikā nemaina formu un vienmērīgi sadala siltumu.
Lai jūsu iittala katli un pannas kalpotu pēc iespējas ilgāk, samaziniet temperatūru, tiklīdz sākat gatavot vai cept ēdienu. Jūs varat kontrolēt temperatūru, pievienojot ūdeni vai taukvielas. Neatstājiet tukšu katlu vai pannu uz karstas plīts.
Iittala stikls - īpašs augstas kvalitātes stikls ar dzidru atspīdumu. Iittala stikls ir īpaši apstrādāts, lai to varētu mazgāt trauku mazgājamā mašīnā un tas labi izturētu ķimisku lietošanu. Ievērojot tālāk sniegtos norādījumus, jūsu stikla izstrādājumi jūs priecēs ilgu laiku.
Mazgāšanas laikā novietojiet glāzes augšējā plauktā tā, lai to malas nesaskartos. Piepildiet augšējo atvilktni ar citiem traukiem, tā lai ūdens strūklas nevarētu izkustināt glāzes. Pirms mazgāšanas trauku mazgājamajā mašīnā izskalojiet traukus, lai novērstu olbaltumvielu daļiņu nogulsnēšanos uz krūzēm. Iestatiet īsu mazgāšanu un zemu temperatūru.
Vislabāk tomēr trauslās glāzes, karafes, krūkas, krūzes, deserta šķīvjus un dažāda biezuma stikla traukus ir mazgāt ar rokām. Noskalojiet un atstājiet nožūt vai noslaukiet ar mīkstu drāniņu. Vāzes iesakām mazgāt ar rokām. Ja ir noturīgi traipi, iemērciet vāzi 100 ml mazgāšanas līdzekļa un 1 l ūdens maisījumā. Neberziet, jo pulveri un sūkļi saskrāpēs un sabojās virsmu.
Tā sauktais objektīva efekts var sabojāt objektus vai virsmas, ja tuvumā atrodas cits stikla priekšmets. Lai no tā izvairītos, neatstājiet kupolveida, bieza stikla izstrādājumus vai vāzes ar ūdeni tiešos saules staros.
Karstos dzērienus iesakām pasniegt glāzēs no karstumizturīga stikla. "iittala" stikla izstrādājumi nav piemēroti lietošanai cepeškrāsnī, un neiesakām tos izmantot mikroviļņu krāsnī.
Izņēmums ir izstrādājumi no īpaša, karstumizturīga stikla, kas nebaidās no pēkšņām temperatūras svārstībām. Tajos var ieliet karstu šķidrumu vai sildīt šķidrumu pat mikroviļņu krāsnī. Šis materiāls ir arī izturīgs pret sasalšanu, cepeškrāsns temperatūru un trauku mazgājamo mašīnu. Mēs iesakām HotCool stikla trauku un plastmasas daļas mazgāt atsevišķi. Abas daļas var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā.
"iittala" porcelāna trauki ir izgatavoti no vitro porcelāna, kas ir moderns, izturīgs ar maigi baltu nokrāsu.
Visus Iittala porcelāna izstrādājumus var izmantot krāsnīs (250ºC.), mikroviļņu krāsnīs un saldētavās. Tomēr tikko no krāsns izņemtu trauku nevajadzētu novietot aukstā, mitrā vidē vai uz tērauda virsmas. Tāpat nelieciet tikko no saldētavas izņemtus traukus cepeškrāsnī. Ar šķidrumu pildītu trauku ievietot saldētavā nav droši, jo šķidrums sasalstot izplešas. Neizmantojiet saplaisājušos traukus, jo tie var saplīst temperatūras atšķirību dēļ. Turklāt, ja saldētu pārtiku gatavojat mikroviļņu krāsnī, pagatavojiet to zemā temperatūrā.
Tā kā ēdot naž tiek piespiesti pie šķīvju virsmas, daudzi galda piederumu ražotāji zobainos nažus izgatavo no rūdīta tērauda. Nerūsējošā tērauda galda piederumi ir salīdzinoši mīksti, tāpēc, stingri piespiežot tos pret porcelāna šķīvju virsmu, var palikt tumši plankumi. Šos traipus nevar noņemt ar parasto mazgāšanas līdzekli, bet tos var viegli notīrīt ar tīrīšanas spilventiņu. Lai saglabātu porcelāna trauku izturību, sakraujot tos, izvairieties tos berzēt.
Piemērots saldēšanai: iittala produktus var izmantot produktu sasaldēšanai, bet karstie trauki ar pārtiku pirms ievietošanas saldētavā ir jāatdzesē. Tāpat saldētu pārtiku nevar ievietot karstā cepeškrāsnī vai mikroviļņu krāsnī. Nesasaldējiet šķidrumus traukos, jo tie sasaldējot izplešas.
Droši lietošanai cepeškrāsnī: vairums iittala trauku un porcelāna trauku ir lietojami cepeškrāsnī līdz 250 ºC. Gatavošanas laikā traukā jābūt šķidrumam vai ēdienam. Attālumam līdz grilam jābūt vismaz 10 cm. Nelieciet karstu iittala trauku saldētavā vai aukstu trauku karstā cepeškrāsnī.
Drošs mikroviļņu krāsnī: Iittala porcelāna un karstumizturīgā stikla izstrādājumi ir droši mikroviļņu krāsnī, tāpēc tos var izmantot atkausēšanai, uzsildīšanai vai ēdiena gatavošanai.Tomēr tikko no saldētavas izņemtu pārtikas trauku var atkausēt tikai ar zemas jaudas iestatījumu.
Var mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā: "iittala" produktus, kas marķēti ar simbolu "mazgājams trauku mazgājamā mašīnā", var mazgāt trauku mazgājamajās mašīnās.Ievietojiet traukus trauku mazgājamajā mašīnā tā, lai mazgāšanas laikā tie nepieskartos viens otram. Vienmērīgi uzpildiet trauku mazgājamo mašīnu. Pirms ievietošanas trauku mazgājamajā mašīnā izskalojiet stipri netīros traukus. Skalošana, īpaši piena traukiem, ir ieteicama, jo, mazgājot traukus augstā temperatūrā, produktu atliekas var pārklāt stikla traukus ar blāvu plēvi.
"iittala" galda piederumi ir izgatavoti no korozijizturīga 18/10 nerūsējošā tērauda, tas satur satur 18% hroma un 10% niķeļa. Hroms aizsargā tēraudu no korozijas. Niķelis sakausējumā uzlabo izturību pret koroziju, nodrošinot spīdīgu, pulētu virsmu, cietību un izcilu izturību pret visām temperatūrām. "iittala" galda piederumi ir pulēti vai matēti - raupja apdare. Pulēšana nodrošina spīdīgu virsmu un izturību pret rūsu. Lai nodrošinātu izturību pret rūsu, matētos instrumentus vispirms pulē, pēc tam raupj un mazgā.
Nerūsējošais tērauds ir ārkārtīgi izturīgs materiāls, taču noteiktos apstākļos tas var sarūsēt. Pilnīgi rūsas necaurlaidīgs materiāls vēl nav izgudrots, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai jūs pienācīgi rūpētos par saviem Iittala nerūsējošā tērauda piederumiem. Ēdienu gatavošanas piederumi ir marķēti ar degļa simbolu, lai palīdzētu izvēlēties pareizo katlu jūsu plīts. Produktiem, kas marķēti ar indukcijas degļa simbolu, ir indukcijas pamatnes un tie ir piemēroti indukcijas plītīm. Šo katlu pamatnēs ir magnētisks metāls, kas nodrošina, ka plīts magnētiskais lauks silda katla dibenu. Šie katli ir lieliski piemēroti arī lietošanai kopā ar citām krāsnīm.
Nomazgājiet vai vismaz izskalojiet traukus tūlīt pēc ēšanas. Nemērcējiet ilgstoši un netīriet ar stiepļu sūkli. Ja mazgājat trauku mazgājamajā mašīnā, galda piederumu atvilktne nedrīkst būt pārpildīta, un starp karošu un nažu asmeņiem jābūt brīvai vietai. Ja pēc mazgāšanas trauku mazgājamajā mašīnā paliek trauki, atveriet durvis. Mitrums ir kaitīgs instrumentiem. Ja trauki pēc lietošanas netiek izskaloti un mazgāti, etiķis, sinepes, majonēze, rabarberi un sāls var atstāt tumšus traipus vai pat rūsu.
Dažreiz traipus ir īpaši grūti noņemt. Šajā gadījumā pagatavojiet maisījumu no 100 ml etiķa un 1 l ūdens.
Varat arī izmantot produktus, kas īpaši paredzēti tērauda katliem.
Traipus var noberzt arī ar citrona pusīti vai speciālu šķidrumu.
Čuguna katli ir izturīgi un noturīgi pret augstām temperatūrām un intensīvu lietošanu. Čuguns ļoti labi saglabā siltumu, tāpēc šie trauki ir lieliski piemēroti cepšanai un ēdiena gatavošanai. Šo "iittala" trauku virsma rūpnīcā ir piesūcināta ar augu eļļu, tāpēc tos var izmantot uzreiz. Pēc pirmās lietošanas reizes jauno produktu ieteicams atkārtoti ieziest ar augu eļļu.
Čuguna traukus var pārklāt ar emalju. Emalja aizsargā virsmu no rūsas un nostiprina to. Emaljētus čuguna traukus var izmantot ēdiena pagatavošanai gan cepeškrāsnī, gan uz plīts. Ēdiens vienmērīgi pagatavojas un skaisti apbrūninās. Emaljētā virsma neļauj aromātiem iesūkties trauka virsmā, tāpēc vienu un to pašu katlu var izmantot gan zivju, gan gaļas gatavošanai.
Izmantojiet koka vai plastmasas virtuves piederumus. Asi priekšmeti vai beršanas sūkļi var sabojāt emalju. Vienmēr mazgājiet emaljētus čuguna traukus ar rokām, ar vai bez trauku mazgāšanas līdzekļa. Emaljēto virsmu ieteicams ik pa laikam ierīvēt ar eļļu.
Čuguna izstrādājumus nedrīkst mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā vai ar trauku mazgāšanas līdzekli. Noslaukiet ar papīra dvieli vai vienkārši noskalojiet ar siltu ūdeni. Pēc skalošanas tas rūpīgi jāizžāvē. Neizmantojiet čuguna traukus produktu uzglabāšanai. Kad nelietojat, ievietojiet tajā papīra dvieli vai salveti un noņemiet vāku. Ja uz čuguna izstrādājuma ir parādījusies rūsa, to var noņemt šādi:
Ja ietaukojāt ar speķi, trauku karsējiet cepeškrāsnī 250ºC apmēram pusstundu, bet, ja eļļojāt ar eļļu, karsējiet 150ºC 1-2 stundas. Pēc tauku atlikumu noslaucīšanas trauks atkal būs lietojams.
"iittala" koka dēlīši ir izgatavoti tikai no masīvkoka, jo koks ir izturīgs, tomēr pietiekami mīksts, lai to varētu griezt ar nažiem. Pareizi kopjot, dēlīši kalpos ilgu laiku un paliek tīri.
Jauns griešanas dēlitis pirms lietošanas jāierīvē ar eļļu. Nomazgājiet ar rokām, noskalojiet ar aukstu ūdeni un rūpīgi nosusiniet. Bieži vien pietiek, vienkārši noslaukot to ar papīra dvieli. Uzglabājiet griešanas dēli sausā vietā. Ja virsma ir kļuvusi pārāk cieta, tā atkal jānoslīpē un jāieeļļo.
"iittala" dekoratīvie priekšmeti ir izgatavoti no speciāla stikla, kas ir ļoti kvalitatīvs un optiski ļoti dzidrs. Tas lieliski iztur gan ķīmisku izmantošanu. Ieteicama roku mazgāšana. Lielākā daļa Iittala dekoratīvo elementu ir individuāli izpūsti. Dažiem modeļiem ir ierobežots izdevums, un tiem ir savi individuālie sērijas numuri.
Speciāls pārklājums tiek izmantots, lai produktu pasargātu no pārtikas pielipšanas virsmai, kā arī atvieglotu lietošanu un kopšanu. Pārklājums tiek izmantots alumīnija, nerūsējošā tērauda un čuguna virtuves traukiem. Nepiedegoša virsma: dažiem Iittala virtuves traukiem iekšpusē ir slidens, nepiedegošs pārklājums, kas izgatavots no PTFE (politetrafluoretilēna plastmasas). Šo pārklājumu izmanto alumīnija vai nerūsējošā tērauda izstrādājumiem. Šos viegli pārklātos produktus ir patīkami lietot un tīrīt. Ar šo pārklājumu pārklāti katli ļauj baudīt veselīgāku ēdienu un vieglāku gatavošanu. Cepšanai varat izmantot mazāk tauku un zemāku temperatūru, un ēdiens tik viegli nepiedegs. Tiesa PTFE nav ieteicams produktu uzglabāšanai. Gatavojot ilgu laiku, neizmantojiet īpaši augstu temperatūru. Temperatūra, kas augstāka par 250ºC, sabojās pārklājumu un vājinās tā īpašības. Ja tas noticis, tas nozīmē, ka trauki tika izmantoti nepareizi un garantijas apkalpošana uz tiem neattiecas.
Izmantojiet koka vai neilona virtuves piederumus, lai pannā maisītu ēdienu. Uzmanieties, lai nesaskrāpētu virsmu ar asiem priekšmetiem, neizmantojiet abrazīvus materiālus vai sūkļus. Pirms pirmās lietošanas nomazgājiet ar maigu mazgāšanas līdzekli, noņemiet uzlīmes un etiķetes. Ieeļļojiet iekšējo virsmu ar cepšanas taukiem. Ja izmantojat trauku mazgājamo mašīnu, ik pa laikam ieziediet iekšējo virsmu ar gatavošanas taukiem, jo īpašie mazgāšanas līdzekļi var izžūt trauku nepiedegošo pārklājumu.
Iemērciet visus pielipušos vai piedegušos pārtikas atlikumus pannā ar trauku mazgāšanas līdzekli (1/2 tase mazgāšanas līdzekļa un 1 litrs ūdens). Notīriet, noskalojiet un nosusiniet.
"iittala" svečturos skaisti deg gan garās, gan mazās tējas svecītes. Neļaujiet parastajām svecēm nodegt līdz galam, lai tās neplaisātu no karstuma. Laternām izmantojiet tikai labas kvalitātes tējas sveces ar metāla apkšiņām. Sveču diametrs nedrīkst pārsniegt 40 mm. Atstājiet pietiekami daudz vietas gaisa cirkulācijai starp tējas sveci un stikla laternas sienām.Lietojot sveces, noteikti ievērojiet drošības norādījumus. Degošai laternai jāstāv uz ugunsdrošas pamatnes. Neatstājiet degošu sveci bez uzraudzības, izejot no telpas, nodzēsiet sveci vai lampu.
Nemetiet lampā vai uz sveces svešķermeņus, piem.sērkociņus. Neglabājiet sveci caurvējā, karstā vietā vai uz televizora. Nekad nepārvietojiet degošu sveci, jo dakts var izkustēties izkusušajā vaskā. Nededziniet sveces viegli uzliesmojošu priekšmetu tuvumā, piem. aizkaru.
Ja jūsu svečturis ir iekarināms vienmēr izmantojiet īpašu metāla drošinātāju. Izkārtojot sveces, stikla laternām jābūt vismaz 3 cm attālumā viena no otras. Nemazgājiet lampas trauku mazgājamajā mašīnā.